Home / Novinite.bg / Рекорден интерес към първото телевизионно интервю на Еманюел Макрон

Рекорден интерес към първото телевизионно интервю на Еманюел Макрон

Рекорден брой зрители – близо десет милиона, са гледали снощното телевизионно интервю на френския президент Еманюел Макрон – първо от идването му на власт преди пет месеца. Темите бяха спорните трудови закони, управления му стил, отказа на Тръмп от ядрената сделка с Иран, информира БНТ. 

Цял час интервю с трима журналисти в кабинет на първия етаж в Елисейския дворец, където впечатление направиха модерното бюро и двете платна в стил стрийт арт. Критикуван напоследък за липса на връзка с реалния свят и че е президент на богатите, Макрон се защити – премахването на данъка богатство ще донесе инвестиции и работни места, ефектът от срещналите толкова съпротива трудови реформи ще се усети напълно след две години. Наложи се да обяснява и свои реплики, приети в обществото като презрителни и обидни. Цитирана му бе тази – една жп гара е място, където успелите срещат хора, които са нищо.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Никога не съм смятал, че хората в крайна бедност са нищо. Но в очите на някои те са нищо. А някой, който печели пари, в очите на други е успял. Ако ценях само успелите финансово и икономически, нямаше да съм тук пред вас. За да напредва обществото ни, имаме нужда от успели хора. Не трябва да им завиждаме.

Макрон заяви още, че намира за лоша стратегията на Тръмп да втвърди подхода към Иран и му го е казал, но не отговори пряко дали смята американския президент за непредсказуем и опасен. 

Имаме разногласия относно климата и за Иран. Аз говоря непрекъснато с американския президент, защото това е мой дълг.

Макрон съобщи още, че след разкритията за сексуалните посегателства на американския продуцент Харви Уайнстийн, е предприел стъпки да му бъде отнет ордена на Почетния легион.

Анализатори във Франция изтъкват и плюсове и минуси на интервюто – бившият банкер е говорил без бележки и без колебание, но е монополизирал диалога с журналистите, не е споменал министрите си и не е демонстрирал съжаление за свои предишни думи, приети от мнозина като обидни. Опонентите му от крайно дясно и крайно ляво го нападнаха, че се е показал като президент не на богатите, а на супербогатите, и че размахва успеха като мантра.

http://novinite.bg/rss.php

Check Also

Земетресение стресна Шумен | Блиц

Блиц – 13:56 24/11 Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистрирано край …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *